Wanddecoratie kiezen op basis van jouw woonstijl

Je bent druk bezig met het updaten van je interieur. Je hebt al heel lang een lege, saaie muur waar je tegenaan kijkt. Of je bent verhuisd en wil het nieuwe interieur volledig naar jouw (of jullie) smaak inrichten. Maar, je weet niet waar je moet beginnen.
Om de juiste wanddecoratie te vinden kun je op meerdere manieren aan de slag gaan. Maar als jij weet welke woonstijl je hebt, is het makkelijker om te bepalen welke wanddecoratie het mooiste bij jou in huis past.

Er zijn allerlei verschillende woonstijlen. Voor een aantal van deze woonstijlen vind je heel veel inspiratie op Voor De Sier. Op basis van de woonstijl van jouw voorkeur geef ik in deze blog advies over welke Hollandse Meesters zich bij jou thuis voelen. Maar weet jij niet zo goed welke woonstijl het beste bij je past? Ontdek het door de kleurtest van vtwonen te doen. Geen zin om de kleurtest te doen? Pak dan je Pinterest bord erbij en bekijk aan de hand van onderstaande stijlomschrijvingen welke woonstijl het beste bij jou past.

Jouw stijl

Basic woonstijl

De basic stijl is licht, fris, leefbaar en recht door zee. Deze stijl staat bekend om zijn tijdloosheid. Naturel, grijs- en wittinten passen perfect in deze stijl. Mét zwarte accenten, maar geen strepen of grafische prints. Je mixt landelijk graag met klassiek, etnisch en design. In jouw interieur mag er geleefd worden. Door middel van accessoires breng je details aan die jouw interieur persoonlijk maken.

Wat betreft de borduurringen is het vanwege het minimalisme van deze stijl goed om de serie ook in zachte, meer matte kleuren te behouden. Je komt dan al snel uit bij de oude meesters die landschappen of portretten schilderden. Kijk daarom eens naar schilders als Johannes Vermeer, Jozef Israëls of Paul Gabriël.


Industriële woonstijl

De meest stoere woonstijl. In deze stijl is er veel ruimte voor ruwe materialen, industriële elementen en vintage accessoires. Een industriële woonstijl staat bekend om haar grote, robuuste objecten met metalen, betonnen en houten materialen. Denk hierbij aan leren banken, houten tafels, bakstenen muren, metalen trappen, steigerbuizen en locker-kasten. Daarom heeft dit interieur grote statement accessoires nodig. Doe je dit niet, dan valt het weg tussen de grote meubels, of voelt de ruimte onrustig aan.

Om deze reden is het aan te raden om naar een net hogere categorie borduurringen te kijken, zodat de wanddecoratie kan opboksen tegen de meubels, en wint. Ook is wanddecoratie met een warme tint een mooie aanvulling op de industriële materialen.


Landelijke woonstijl

Zo kan het Melkmeisje I eruit zien in een landelijk, blauwe slaapkamer
Meisje met de Parel I

Deze woonstijl ademt rust, warmte, eenvoud en huiselijkheid. Het leven staat centraal in dit interieur, met de woonkeuken het centrum van het huis. Robuuste materialen, natuurlijke stoffen, grof hout en zachte texturen brengen karakter in dit interieur. Qua accessoires is alles welkom met een ambachtelijk of sober tintje, dat best wel aan de industriële revolutie mag doen denken.

Vanwege de gezelligheid, rust en soberheid in dit interieur zijn zachte pasteltinten altijd welkom. Dit maakt het dat alle basic stijlen ringen geschikt zijn voor deze woonstijl, maar pasteltinten zijn ook welkom. Een stilleven van bloemen of portret met wat rijkere kleuren misstaat niet in dit interieur. Daarnaast zijn de grotere, individuele borduurringen, waar het hout meer prominent aanwezig is geschikt voor deze woonstijl.


Klassieke woonstijl

De Nachtwacht

Deze stijl is op en top oude meesters. Voor het meer gedurfde interieur met het gebruik van rijke materialen en donkere kleuren en robuuste vormen. Deze stijl straalt luxe en elegantie uit. Met een inrichting die een combinatie van klassieke en moderne elementen is, passen strak hout en luxe stoffen perfect in dit interieur. In deze stijl past een muur gevuld met een groep schilderijen bij elkaar, of 1 schilderij, opgesplitst in meerdere borduurringen ;). Brocante, kalkverf, ornamenten en klassieke bloemenprints passen allemaal in het klassieke interieur.

Je zult het misschien niet verwachten, maar in dit donkere interieur, met donkere wanden kun je nog steeds prima voor donkere wanddecoratie gaan. Dat is namelijk precies wat die luxe en elegantie uitstraalt. Heb je een grote ruimte? Ga dan voor een grotere serie. Wil je juist in een kleinere ruimte – zoals je gang – voor de klassieke look gaan? Kies dan 1 losse ring, of hang maar een deel van de ringen-serie op om het interessant te houden, maar niet te laten overpoweren.


Romantische woonstijl

Zo ziet Stilleven met bloemen XI eruit in een romantisch wooninterieur
Stilleven met bloemen XI

De meest vrouwelijke stijl van het lijstje, maar wel met een stoere basis. Met pastelkleuren, rechte lijnen en krullen, zachte materialen en bloemenprints is er overal ruimte voor brocante accessoires. Overal zie je verschillende stoffen met andere texturen.

In dit geval is het een goede optie om voor de bloemenprints te kiezen. En dan wel prints met pastelkleuren. Daarnaast kun je ook voor portretten of landschappen gaan met zachte tinten. Of, wanneer je interieur al een heel vrouwelijke basis heeft met zachte tinten, kun je het ook andersom doen. Je brengt dan een stoerdere wanddecoratie binnen zoals de mensen op bovenstaande afbeelding hebben gedaan. Kijk dan eens bij de klassieke woonstijl voor inspiratie voor jouw wanddecoratie.


Bohemian woonstijl

Een expressieve, gedurfde stijl met eigenzinnige kleuren, vintage vondsten en details van verre reizen. Deze woonstijl kenmerkt zich door drukke prints en een overvloed aan bloemen en planten. Jij bent niet bang voor rijke, felle kleuren waar je aan denkt bij landen als India, Marokko en Afrika. De kleuren zijn niet per sé op elkaar afgestemd, het mag er handgemaakt uitzien, borduursels misstaan niet en er is geen tekort aan exotische planten, aardewerk en stoffen die herinneren aan verre reizen.

Maar wat doet zo’n exotisch interieur dan met een Hollandse Meester in huis? Het is dé stijl waarin je kunt spelen met uiteenlopende woonwensen. Het contrasterende beeld maak je persoonlijk door bijzondere accessoires toe te voegen. Wanneer je voor een rijkere kleur in je accessoire gaat, met bijvoorbeeld een bloemenstilleven, zal dit het interieur echt ‘jou’ maken.


Collectie van voor-desier.nl

Welke serie je ook kiest, de prints en ringen zijn van hoge kwaliteit. De meeste ringen zijn van bamboe hout gemaakt, wat bekend staat om zijn duurzaamheid en hardheid, en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. De stoffen in de ringen zijn van katoen, canvas of jersey (niet geborduurd dus!). Naast de grote collectie die je op voor-desier.nl vindt, kan ik ook een serie op maat maken, mits ik een afbeelding van het originele schilderij kan vinden waarvan de kwaliteit hoog genoeg is (300dpi) om op stof te drukken. Zelf een hoge kwaliteit foto aanleveren is ook een optie. Ik zorg voor de mooiste afwerking. En laat hem gratis bij je thuis bezorgen. Je bent klant totdat je tevreden bent.


Ben je na al deze info er nog steeds niet over uit welke serie borduurringen het mooiste is op jouw wand? Mail me met foto’s van de betreffende wand en de rest van het interieur, en ik denk met je mee.